„Wakacyjna Kuchnia” - to tematyka, która towarzyszyła nam w pierwszym tygodniu dyżuru wakacyjnego. Przeprowadziliśmy wspólną pogadankę o owocach i warzywach oraz zabawy ruchowe, podczas których Smerfy nauczyły się rozpoznawać owoce i warzywa zmysłami wzroku, smaku i dotyku.
W sali pojawił się kącik pełen pachnących świeżych warzyw i owoców. Porównywaliśmy ich wielkość, kształt, kolor oraz określaliśmy ich położenie względem siebie. Na wcześniej przygotowanych planszach obrazkowych podawaliśmy nazwy owoców i warzyw, a następnie dzieliliśmy je na sylaby. Dzieci dowiedziały się również, jak należy prawidłowo przechowywać owoce i warzywa, aby móc z nich korzystać także późną jesienią i zimą.
Smerfy z dostępnych owoców przygotowały smaczną i zdrową sałatkę owocową, wspólnie wykonaliśmy zdrowy sok, poznaliśmy piramidę zdrowego żywienia, a także degustowaliśmy lody własnej roboty. Wszystkim tym zabawom towarzyszyły zabawy ruchowe, piosenki i prace plastyczne.
Tematyka jaką zrealizowaliśmy:
- Owocowe szaleństwo
- Warzywa latem
- Zdrowe odżywianie
- Lodowe szaleństwo
- Koktajlowy zawrót głowy
Zapraszamy do galerii
Galeria zdjęć: